10 Mai 2019

europe echecs

El darrer número de la prestigiosa revista francesa Europe Echecs, dedica el tema de portada i un extens reportatge en planes interiors, a la primera edició de la Copa Internacional Anatoli Kàrpov disputada a Platja d'Aro el 2 de març. A part d'una entrevista al 12è campió del món Anatoli Kàrpov, present a l'entrega de premis, la revista també recull les opinions de Vladimir Volkov, llavors president del Club d'Escacs Platja d'Aro, que tot seguit trobareu traduïdes.

Kàrpov al torneig

Kàrpov a Platja d'Aro presenciant la Copa Internacional per a joves que du el seu nom. Foto: Club d'Escacs Platja d'Aro. 

 

 

D'UN TORNEIG DE JOVES A UN TORNEIG DE LLEGENDES

El 2 de març, el 12è campió del món va estar a Platja d'Aro,

on es va organitzar la 1a edició d'un torneig de joves que porta el seu nom.

 

No n'eren més d'una seixantena però tots van voler fer-se una foto amb ell. L'emoció d'aquests joves catalans era bella de veure. Kàrpov els va somriure un per un. No és el plaer d'un infant la més bella de de les motivacions?

L'amor del joc
Als 67 anys, aquest campió llegendari encara no està fart. Després d'haver rebut tant dels escacs, ell en dóna i no té en compte ni el seu temps ni la seva energia. Un dia a la Xina i l'endemà als Estats Units. A Teheran com a Platja d'Aro, poc importa el nombre de participants, Kàrpov hi és present. Sobretot si és un amic qui l'invita, com Vladimir Volkov (vegeu entrevista), sobretot si el marc li plau. Els escacs, el sol i la mar, és això el que plau a Kàrpov a Cap d'Agde. El rus ha trobat una nova terra d'elecció a Espanya. Ell havia treballat de valent, a l'època, organitzant campionats de joves a Orpesa, del 1998 al 2001, a la Comunitat Valenciana.

Idealisme

En el fons, ell no pertany a cap país. El gran Anatoli Kàrpov és un apassionat, dins de la més pura tradició del romanticisme rus. El seu somriure és contagiós, com ha tornat a demostrar en aquest torneig gairebé “anònim” a Platja d'Aro. La seva visió del futur és idealista, en la línia dels utopistes francesos del segle XVIII, però aquest campió immens és també un home pragmàtic. Ell creu més que mai que “demà hi haurà un nou món”, gràcies a l'ensenyança del joc i de les seves virtuts educatives. És la raó de viure de Kàrpov, després d'haver-ho guanyat tot.

 

ENTREVISTA

 

VLADIMIR VOLKOV

 

 

Entrega de premis

Vladimir Volkov, a la dreta, a l'entrega de premis, amb Jordi Díaz, Carlos Salgado i Anatoli Kàrpov. Foto: Club d'Escacs Platja d'Aro. 

 

“Dono preferència al treball que fem amb els joves”

 

El President del Club d'Escacs Platja d'Aro és rus. Va escollir la Costa Brava per residir-hi, fa uns anys, com molts dels seus compatriotes. L'aeroport de Girona, a 4'30 h de Moscou en vol directe, està situat a una trentena de kilòmetres, fet que facilita les transferències. A dia d'avui, Volkov forma un binomi d'organitzadors perfecte amb Jordi Díaz Comas. Aquest advocat havia brillat a les categories juvenils sobre els escaquers. Ell és d'aquí i la seva passió és sempre devorant. La seva tieta és la mestressa de l'Hotel Aromar, on es juga el festival des de l'any 2013.

Torneig de Llegendes

Aquesta setena edició tindrà lloc des del 24 de juny al 1r de juliol. Com és habitual, hi haurà el Torneig de Llegendes, que enguany serà la tercera edició. Els quatre invitats són Anatoli Kàrpov, Ljubomir Ljubojevic, que són habituals perquè han participat a les tres primeres edicions. L'ucraïnès Oleg Romanishin i l'armeni Rafael Vaganian completaran aquest quadre prestigiós.

Oberts clàssics
Esperem que els nostres dos oberts tinguin un bon èxit popular. Estan dotats de nombrosos premis per categories. Ja hem rebut inscripcions d'un nombrós grup de jugadors indis. Crec que el quadre de l'Obert A serà també rellevant. La nostra base de premis s'ha mantingut igual, amb 1.000 € pel vencedor de l'obert principal. No és gens fàcil de trobar els diners. Hem demanat a l'Ajuntament que ens ajudi, a la Diputació de Girona i a la Federació Catalana. Cerquem patrocinadors però no crec que la nostra ambició sigui passar d'una base de premis de 5.000 a 10.000€ d'una edició a la següent. Francament, jo no veig un gran futur pels nostres oberts. Sobretot perquè estem força limitats pel lloc. L'Hotel Aromar podria difícilment acollir més de 150 jugadors.

Torneig de joves

Crec que el Torneig de Llegendes és més important que els nostres oberts. S'ha instal·lat al calendari. Ja és la tercera edició però crec que canviarem la fórmula. Cal evolucionar sempre. Cercar la novetat. Dono preferència també al treball que fem amb els joves. Aquesta any la novetat serà l'organització de la 1a Copa Internacional Anatoli Kàrpov conjuntament amb la Unió Internacional dels Escacs Escolars (ISCU). El jovent s'enfrontarà en tres categories: sub-8, sub-10 i sub-12. Serà un obert de set rondes a ritme clàssic, i després un de 7 rondes a ràpides. Els sis guanyadors (2 per categoria) es classificaran per jugar el campionat del món oficial de ràpides i llampec, que es disputarà a Minsk, del 15 al 19 d'agost.


Karpov amb els guanyadors

Kàrpov amb els guanyadors de la 1a Copa Internacional. Foto: Club d'Escacs Platja d'Aro. 

 

Camp d'entrenament

Nosaltres progressem de mica en mica i crec que el 12è campió del món aprecia el treball que estem fent. En paral·lel als tornejos, organitzarem un camp d'entrenament, conjuntament amb Educhess. Reunirà principalment els joves que freqüenten les escoles de Kàrpov a Rússia. Faran de tres a cinc hores de curs diari a més de la participació als tornejos. També els oferirem de participar a activitats lúdiques.

 

Per Jean-Michel Péchiné.

Traducció de Jordi Álvarez.

Karpov amb russos David Llada

Kàrpov a Platja d'Aro amb joves valors de la seva escola. Foto: David Llada.