17 Març 2019

Avui diumenge al matí, ens somreia un altre cop la primavera a Platja d'Aro mentre jugàvem la darrera jornada de la Lliga Catalana d'escacs a la Segona Divisió. Hem rebut el segon equip del CE Gerunda amb els deures fets, nosaltres i ells. Aquesta jornada de transició a l'espera de quin equip ens tocarà el dia 31 a la promoció d'ascens, l'hem disputada sense la connexió moscovita. Tampoc hem comptat amb en Vladimir, que de tants anys que fa que viu aquí, de ben segur que ja parla el rus amb accent català. Vist des de fora del club, podria semblar que els jugadors russos no estan del tot implicats en la dinàmica de l'equip. I és ben bé tot al contrari. Els que poden venir, segueixen totes les partides, les comenten, estan al cas de totes les incidències i desxifren com poden els missatges que donen vida al grup de whatsapp del club. Si no tinguessin altres obligacions, els tindríem tota la temporada a Platja d'Aro! En dies com avui, amb un grau de temperatura a Moscou al migdia, fer unes hores de vol per anar amb màniga curta per Platja d'Aro, ha de ser un gran què. O vist d'una altra manera, a qui no li agradaria jugar la lliga d'escacs d'un altre país i tenir-hi allà un grup de bons amics? 

Tornant al matx, hem hagut de presentar una plaça vacant i cridar a sometent tots els jugadors disponibles. Tornava en Josep Font (7) a l'equip, en molt bona forma, i tot que ha fet una bona partida no ha pogut puntuar però, com diuen els futbolistes, ha tingut bones sensacions. Per davant, el MI Jorge Bobadilla (1) ha tornat a guanyar després d'un final de torres on en algun moment el mòdul d'anàlisi suggeria la igualtat, però que cal jugar sense cometre cap imprecisió. Amb aquest punt, en Jorge ha fet un espectacular set de set, guanyant 101 punts d'Elo català i si n'ha perdut una va ser per unes obres inoportunes a Montmeló que van provocar que arribés fora de temps a la partida. Al segon escaquer, MF Carlos Salgado (2) recuperava una línia d'obertura que havia preparat fa uns anys però la memòria no l'ha ajudat a retrobar la millor continuació i ha arribat a una posició on la millor solució era empatar. Amb 5,5 de 8, en Carlos ha estat també un dels puntals de l'excel·lent trajectòria de l'equip. Al tercer escaquer, en Manel Castellanos (3) ha continuat amb la rcuperació del bon toc que l'havia fet un jugador temible i ha acabat signant l'empat. A mi m'ha tocat fer de quatre però després d'un esmorzar massa saludable que m'havia preparat en Jordi Díaz, el meu cos m'ha renyat per no haver-lo acostumat a començar tan bé el dia, i el meu cap s'ha aliat amb el cos. A en Jordi (5) sí que l'esmorzar l'ha esperonat i ha fet una partida rodona, de les que a ell li agraden, per endur-se tot el punt, i a hores d'ara torna a superar els 2100 punts d'Elo. Al costat, en Juan Sánchez (6) ha fet una partida ben pràctica i seriosa contra un rival amic de les combinacions letals, conduint el joc fins a un final sense esperances de salvació per l'oponent. En Pablo Armenta (8), sempre disponible quan l'equip el necessita, s'ha enfrontat a un jugador molt experimentat i amb més Elo que ell, però ha sabut arrencar un empat. I deixo pel final l'heroi de la jornada, en Joan Díaz (9) perquè quan tots havíem acabat i al marcador hi havia un empat a 4'5, la seva partida era la decissiva. Contra un rival que el superava amb més de 200 punts d'Elo, en Joan semblava perdut quan jugava amb torre de menys però ha aconseguit empényer els tres peons que havien de compensar el desavantatge material fins a recuperar la torre i arribar a un final guanyador. Després de diverses alternatives, s'ha hagut de conformar amb l'empat perquè, com després ens ha fet saber, li falta més entrenament. Però gràcies a ell, hem aconseguit un empat a cinc amb l'equip a priori més feble dels que hem presentat en tota la competició. 

Ara restem a l'espera del rival que ens tocarà a la primera fase de la Promoció. Només sabem que els altres tres equips que la disputaran són la Gran Penya Vilanova de Vilanova i la Geltrú, i els barcelonins Peona i Peó B i Comtal, tots ells rivals molt sòlids i respectables. Després d'una setmana de descans, reprendrem la competició i esperem que la fita històrica de disputar la Promoció d'ascens, encara ens pugui donar alguna altra alegria. 

Per Jordi Alvarez