08 Març 2020

Ahir dissabte a la tarda vam rebre el líder invicte al nostre grup de la Primera Divisió, el GEVA-CEA Andorra. Vam avançar el matx a dissabte per deferència als andorrans, que havien de fer un llarg viatge. A la vuitena i penúltima jornada, ens enfrontàvem el primer i el segon classificat de la Lliga. Durant la setmana havíem fet tot de càbales perquè encara que guanyéssim, per ser líders ens calia un resultat massa escandalós i impossible tenint en compte la qualitat del nostre rival. Tot perquè a igualtat de punts, el desempat no ens afavoria. L'altre drama era presentar un equip del tot competitiu o esperar a la darrera jornada per disputar-nos la plaça a la promoció d'ascens a la Divisió d'Honor amb un altre equip format per molt bons jugadors, el CE Castelldefels. Tot un dilema. Abans del matx, ens vam citar per dinar plegats a la Pizzeria La Riera, on a part de tastar un menú excel·lent tot fent colla, vam escoltar amb atenció les consignes del delegat de la jornada, el Mestre Fide Gennady Kozlov. A diferència del rugby, i el seu tercer temps després del partit, ens vam trobar dinant al mateix local que l'Andorra. Així vam saber, més o menys, quin equip ens presentarien. A l'hora dels cafès, quan només faltava mitja hora pel començament del matx, vam tenir una baixa de darrera hora, que trastocava l'equip previst. La baixa la va cobrir en Jordi Díaz Comas, qui entre setmana havia decidit de no jugar per estar més al cas del matx. 

Vam canviar de sala de joc. A la sala "Niebla" de l'Hotel Aromar**** vam estar amples, en un entorn luxós just enfront del mar, amb condicions òptimes per jugar als escacs, a la mateixa sala on es disputa cada any el Festival d'Escacs organitzat pel Club i que a partir del 24 de juny acollirà el Mortal Kombat entre dos excampions del món, l'Anatoli Kàrpov i en Vladimir Kramnik. Agraïm sincerament a l'hotel que ens fes confiança per cedir-nos la sala. BANNER 2020 CLUB CAT

Respecte a l'equip que vam presentar la setmana passada, hi havia un únic canvi. El Mestre Fide Gennady Kozlov (3) suplia el Mestre Internacional Jorge Bobadilla, qui tot i no poder jugar per no excedir la quota de jugadors extracomunitaris, va voler ser present en un matx tan important per la història del Club. Al capdavant, a la primera taula, hi tornàvem a tenir el flamant Gran Mestre Mikhail Demidov, qui aquesta mateixa setmana estrenava oficialment el títol. I tancant l'alineació, la georgiana resident a Palamós Irina Ioseliani, qui s'ha guanyat un lloc fix al primer equip gràcies a les excel·lències del seu joc. 

Ben aviat, el flamant delegat Kozlov guanyava la seva partida mentre que el MF Carlos Salgado (5) empatava. Començàvem bé, per davant, amb 1,5 a 0,5. Però no es veia res clar. Només que les partides d'en Flores (7) i en Díaz Comas (8), no tenien bon aspecte. En Bobadilla, qui patia per tots sense poder jugar, deia que tant era possible que guanyéssim per 8 a 2 com que perdéssim pel mateix resultat, de tan incert que era el pronòstic. Mentre tot estava a l'aire, vam rebre la visita de l'alcalde de Castell-Platja d'Aro, en Maurici Jiménez, qui va voler donar-nos tot el seu suport amb la seva presència i a qui agraïm que sigui uns dels nostres seguidors més fidels. 


Alcalde Andorra

Dret, l'alcalde de Castell-Platja d'Aro, Maurici Jiménez, seguint atentament la partida d'en Jordi Dïaz Comas, d'esquena. Perdia Flores i tot seguit en Díaz Comas, i això feia que l'Andorra capgirés el marcador, per 1,5 a 2,5. El president honorífic del Club, en Vladímir Volkov, pujava i baixava escales consumit pels nervis. Però dos minuts després, la Irina s'anotava el punt sencer després d'una altra partida brillant. Empat. Vint minuts després es decidia una altra partida, a la taula 2 defensada pel Mestre Internacional Arturo Vidarte, que signava taules. Tres a tres i quatre partides en joc. 

 

Salgado i Nadal Andorra

Salgado i Nadal, a les taules 5 i 6Flores Andorra

Flores (7) apuntant la jugada i Díaz Comas (8) pensatiu a la seva esquerra. Irina Andorra

La Irina Ioseliani (10) concentrada contra una jove promesa de l'Andorra. Josep Font Andorra
També ens va visitar en Josep Font, qui la temporada anterior va fer el punt decisiu per continuar a la Promoció a Primera Divisió.

 

Amb el matx més avançat, semblava que ja es podia fer un pronòstic definitiu. La meva partida (9) es donava per perduda, així que l'atenció passava a les partides del Gran Mestre Demidov (1), el Mestre Català Villar (4) i Nadal (6). Demidov semblava estar inferior, Villar encarava un final de dames superior però amb moltes possibilitats de patir un escac perpetu, i Nadal també aparentava estar inferior. El delegat va demanar a Nadal que oferís l'empat però el jugador va entendre que el seu rival no ho acceptaria i va seguir jugant, amb bon criteri, perquè Nadal és un mata-gegants i un finalista molt fi, i va ser així que poques jugades després va capgirar la partida, guanyant-la. Tornàvem a estar empatats, tot i que la meva partida no havia acabat però res de bo en podia sortir. Villar acceptava d'empatar poc després, carregant tota la tensió al primer escaquer, on dos Grans Mestres combinaven en les bestretes de temps. Expectació Andorra

Expectació per seguir la partida decisiva al primer escaquer. 

 

Acabada la meva partida i amb el cap botit, tampoc sabia entendre què és el que estava passant al primer escaquer. La postura de tots contendents era el millor senyal per esbrinar el resultat: a Demidov el veia amb més confiança però potser es tractava només d'una anàlisi subjectiva. Finalment, la intuïció va funcionar i Demidov estrenava el seu títol amb victòria, aconseguint també el punt del matx pel nostre equip. Victòria per la mínima, 5,5 a 4,5. Demidov Kozlov Volkov Andorra

El GM Demidov, segons després de guanyar el punt decisiu, parlant amb Volkov i Kozlov. 

 

Amb aquest resultat formidable, estem empatats amb l'Andorra al primer lloc amb set punts de vuit possibles, però el desempat els atorga la primera plaça. Hi haurà molta emoció a la darrera jornada de la Lliga. Els quatre equips que hem demostrat de ser més forts, ens enfrontarem. L'Andorra rebrà el Terrassa, que encara té opcions de jugar la Promoció d'ascens. I nosaltres viatjarem a Castelldefels, on l'equip local també pot lluitar per la plaça de promoció. Depenem de nosaltres mateixos i en cas advers, dels desempats. Les càbales, a gust del lector. 

Anotació 2020 03 08 162000

 

Comando Barcelona Andorra

El Comando Barcelona, fonamental pel succés de l'equip, celebrant la victòria a Platja d'Aro.  (Foto: José Antonio Flores)

 

El segon equip s'ha desplaçat a Girona per jugar contra el Gerunda G. Amb l'ascens assegurat, l'equip ha alineat Joan Sánchez, Josep Font, Pablo Armenta i Ivan Volkov. A mig matí ja havien guanyat per 4 a 0, fent ple de victòries a la Tercera Gironina quan només falta una jornada per acabar la competició. 

 

Text i fotos: Jordi Álvarez

Foto de portada: Carlos Salgado